Built for good.

Greenhill Road

These renovations were designed by Arthouse Architects with the work mainly confined to re-configuring the downstairs area to create an improved, modern home.  From the outside, what was originally a quirky entrance to the house, with narrow steps leading to the front door, was transformed into a new deck with steps leading up on to it from the driveway. The deck is a great space for catching the afternoon sun.

The entrance opens into a spacious new kitchen/dining/living area with the original lounge off to the right. The areas are separated by a floor to ceiling surface slider, a good option to maximise space. The timber sash windows have been retained in there for a nice touch. 

Kitchen joinery, provided by The Custom Space, features a Caesarstone benchtop and a whitewashed oak finish on the cabinetry. The client wanted to recycle as much of the original rimu flooring as possible – it was in good condition so with a bit of restoration it was good to be able to re-use it. Any extra required was lifted from the upstairs bedrooms where new carpet was laid. 

Family living is enhanced with a second lounge adjacent to the kitchen/dining, separated by a break wall big enough to fit the TV. A covered deck extends off this room, a great space for outdoor living and entertainment in all weather. Elsewhere on the renovation we were able to re-use the original weatherboards but in this space we went with a cement based Titan Board product for contrast. A naturally treated pine gave a nice finish to the new decking, supplied  by Health-Based Building Products. 

Behind the living area, the old stairway was demolished, recycling the thick rimu stringers, treads and balustrade for the new stairway which now wraps around the new modern bathroom beneath and the clever inclusion of a bookshelf unit. There is a 4th bedroom and laundry reconfigured in this downstairs space as well, with 3 bedrooms upstairs. Polished concrete floors in the utility areas tie in nicely with the rimu flooring.

Looking at this house now you can hardly distinguish the old from the new. What was a typical 1950s bungalow with small spaces and limited indoor/outdoor flow has now been transformed into an open, spacious and practical modern home.